Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

Διαφωτισμός

Ο Διαφωτισμός αποτελεί σημαντικό πνευματικό κίνημα που τοποθετείται στα μέσα του 18ου αιώνα, τον οποίο οι ίδιοι οι Γάλλοι Διαφωτιστές απεκάλεσαν «Siθcle des lumiθres», θεωρώντας εαυτούς ως φωτοδότες.

Ο Διαφωτισμός παρατηρήθηκε αρχικά στην Γαλλία και αργότερα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για την Γαλλική Επανάσταση. Οι διαφωτιστές πρέσβευαν τον ορθολογισμό και την πίστη στην πρόοδο, αξιώνοντας αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δράσης, στους πολιτικοκοινωνικούς θεσμούς, την οικονομία, την εκπαίδευση και τη θρησκεία. Τάχθηκαν υπέρ της ατομικής ελευθερίας και ενάντια στην τυρρανική διακυβέρνηση και την καταπίεση που ασκούσε η Εκκλησία.

Βασικός φορέας των νέων ιδεών που έφερε ο Διαφωτισμός ήταν η ανερχόμενη αστική τάξη που μέχρι εκείνη την εποχή παρέμενε αποκλεισμένη από το σύστημα της απολυταρχίας. Ανάμεσα στους σημαντικούς εκφραστές του Διαφωτισμού τοποθετούνται ο Βολταίρος και ο Μοντεσκιέ. Οι Διαφωτιστές Ντενί Ντιντερό και Ζαν Νταλεμπέρ συγκρότησαν το ιδεολογικό υπόβαθρο του Διαφωτισμού στην Εγκυκλοπαίδεια. Παράλληλα ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ διατύπωνε τη θεωρία του Κοινωνικού Συμβολαίου, προτρέποντας σε μια Ευρώπη που θα υποστήριζε τα δικαιώματα του ανθρώπου.

17ος αιώνας

Οι ρίζες του κινήματος του Διαφωτισμού καλύπτουν μεγάλο μέρος του 17ου αιώνα. Περισσότερο η φιλοσοφία που αναπτύχθηκε στον 17ο αιώνα ονομάζεται από πολλούς ιστορικούς ως η "Εποχή του Ρασιοναλισμού". Η Ένδοξη Επανάσταση το 1688 στην Αγγλία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την απόλυτη μοναρχία στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα προς τα τέλη του 17ου αιώνα εκδίδονται τα πρώτα γραπτά του Διαφωτισμού.

Ήδη από τον 16ο αιώνα, ο Μονταίν εφάρμοσε τον σκεπτικισμό. Μπερδεμένος από τις πολλές θρησκευτικές διαμάχες αποσύρθηκε και έγραψε τα περίφημα Δοκίμια(Essais). Ο σκεπτικισμός πήρε μια πιο ακραία μορφή στον Ρενέ Ντεκάρτ στα μέσα του 17ου αιώνα.

Επανάσταση στις επιστήμες

Το κίνημα του Διαφωτισμού ήταν ουσιαστικά επακόλουθο της Επισημονικής επανάστασης του 17ου αιώνα, που με τη σειρά της προκλήθηκε από τις ανακαλύψεις του Κοπέρνικου τον 16ο αιώνα, και στη συνέχεια του Γαλιλαίου όσον αφορά τους ουρανούς και τις κινήσεις των πλανητών.

Η διαπίστωση ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο και όχι το αντίστροφο έθεσε υπό αμφισβήτηση πολλές ιδέες που ως τότε θεωρούνταν δεδομένες, διδάσκονταν στα πανεπιστήμια και τα σχολεία και προστατεύονταν από την Εκκλησία. Ακόμα περισσότερο, η ανακάλυψη κηλίδων στον Ήλιο και κρατήρων στη Σελήνη έδωσε τέλος στην εικόνα μιας τέλειας πλάσης. Αντίστροφα, στο μικρόκοσμο, οι παρατηρήσεις του Ολλανδού ¶ντον φον Λέβενχουκ, που χρησιμοποιώντας το μικροσκόπιο διαπίστωσε πως υπάρχουν μικροβιακές μορφές ζωής, συμπλήρωσε την εικόνα της ατέλειας της φύσης και δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με την τελεολογία της. Η διδασκαλία της Εκκλησίας, μαζί με την Αριστοτελική λογική, ήρθαν σε αντίφαση με τις πειραματικές παρατηρήσεις του πραγματικού κόσμου. Οι επιστήμονες των ερχόμενων γενεών δεν θα εμπιστεύονταν πλέον τυφλά ούτε την Εκκλησία ούτε τον Αριστοτέλη.

Ο Ρενέ Ντεκάρτ έχοντας διαγράψει μια λαμπρή καριέρα ως επιστήμονας ένιωθε την ανάγκη να ανανεώσει τις επιστημονικές μεθόδους (Λόγος περί Μεθόδου,1637). Συνέχισε το ίδιο έργο σε καθαρά φιλοσοφικό τομέα και η φιλοσοφία του ονομάστηκε "καρτεσιανισμός".

Ο Ολλανδός Σπινόζα τάχτηκε υπέρ της καρτεσιανής θεωρίας, κυρίως στο θέμα της ηθικής. Η φιλοσοφία του Σπινόζα ήταν επικεντρωμένη γύρω από μια άποψη του σύμπαντος, στην οποία ο Θεός και η φύση ήταν ένα πράγμα. Αυτή του η φιλοσοφική ιδέα θα γίνει αργότερα η κεντρική ιδέα του Διαφωτισμού.

Για να δείξουμε την μετάβαση από τον 17ο αιώνα, τον Αιώνα του Ορθολογισμού, στον 18ο αιώνα, τον Αιώνα των Φώτων όπως ονομάστηκε, το υπόδειγμα του Νεύτωνα μένει αξεπέραστο, στο ότι η επιστήμη χρησιμοποίησε εμπειρικές παρατηρήσεις, όπως η δυναμική των πλανητών του Κέπλερ ή η οπτική, για να δημιουργήσει μια θεωρία που εξηγούσε όλα τα φαινόμενα: τη θεωρία της παγκόσμιας έλξης, την κοινώς γνωστή βαρύτητα. Η χρήση του πειράματος και της παρατήρησης για τον έλεγχο και τη διατύπωση νέων θεωριών και η μαθηματικοποίηση-ποσοτικοποίηση των επιστημών αποτέλεσαν βαθιά τομή που άλλαξε τη φυσιογνωμία της έρευνας. Το μνημειώδες έργο του Νεύτωνα Μαθηματικές Αρχες της Φυσικής Φιλοσοφίας (Philosophiae Naturalis Principia Mathematica) αποτέλεσε σύνοψη των επιτευγμάτων της προηγούμενης περιόδου και έθεσε την επιστήμη σε νέες πλέον κατευθύνσεις.

Η διάδοση του Διαφωτισμού

Το κίνημα του Διαφωτισμού ξεχωρίζει από όλα τα προηγούμενα κινήματα διανοουμένων από τον αποδέκτη του: το ευρύ κοινό. Η πρόοδος του αλφαβητισμού και της μάθησης επέτρεψαν στο ευρύ κοινό, το λαό γενικότερα, να δημιουργήσει μια γνώμη, μία κοινή γνώμη. Οι πολιτικές και φιλοσοφικές συζητήσεις υπερβαίνουν τα μέχρι τότε στενά όρια του κύκλου των συγγραφέων και των ανθρώπων των γραμμάτων και γίνονται πλέον υπόθεση και του λαού.

Βασικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση έπαιξε η Γαλλία, τόσο πριν όσο και μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Η Γαλλία τον 18ο αιώνα γνώρισε μια περίοδο σχεδόν 80 χρόνων εσωτερικής ειρήνης και οικονομικής ευημερίας. Εκτός αυτού, η Γαλλία ήταν η πιο μεγάλη πληθυσμιακά χώρα στην Ευρώπη και η χώρα με τη μεγαλύτερη λαμπρότητα και γόητρο. Η γαλλική γλώσσα και ο γαλλικός αυλικός πολιτισμός των Βερσαλλιών ακτινοβολούσαν από το Βερολίνο στην Πρωσία ως την Αγία Πετρούπολη στην Ρωσία.

Εσωτερικά όμως άρχισε να γεννιέται μια αλλαγή. Οι νέες φιλοσοφικές ιδέες εξαπλώνονταν γρήγορα μέσω των σαλονιών, των καφέ και των λογοτεχνικών και επιστημονικών συναθροίσεων, και παράλληλα η απόλυτη βασιλική εξουσία έχανε το κύρος της, καθώς τα σύννεφα του πολέμου πύκνωνας γύρω από την Αυτοκρατορία.

Πολιτικές αλλαγές

Ήδη από το τέλος του 17ου αιώνα, ο Τζων Λοκ είχε καθορίσει τον διαχωρισμό των εξουσιών, της εκτελεστικής και της νομοθετικής. Η δημοκρατία άρχισε να πιάνει τόπο στην Αγγλία. Ο Μοντεσκιέ ασχολήθηκε με την ιδέα του διαχωρισμού των εξουσιών, και πρόσθεσε και μία τρίτη εξουσία, τη δικαστική, στο έργο του Πνεύμα των Νόμων. Οι φιλελεύθερες ιδέες του Διαφωτισμού συνάντησαν ένθερμους υποστηρικτές,οι οποίοι με την σειρά τους επεδίωξαν να αλλάξουν τους πολιτικούς θεσμούς στην Ευρώπη. Έτσι μετά το 1750 υπήρξαν προσπάθειες να «ορθολογιστούν» οι ευρωπαϊκές μοναρχίες και οι νόμοι τους.

Η διαφωτιστική ιδέα μιας ορθολογισμένης κυβέρνησης, μέσα στα πλαίσια που χάραζε ο Διαφωτισμός, ενσαρκώθηκε στην Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Αμερική, καθώς και σε μικρότερο βαθμό στις προτάσεις των Ιακωβίνων της Γαλλικής Επανάστασης.

Η Γαλλική Επανάσταση, με τη σειρά της, αποτελεί μια βίαιη ενσάρκωση της φιλοσοφίας του Διαφωτισμού, και η επιθυμία για αλλαγή και ορθολογισμό οδήγησε στην προσπάθεια να εξαλειφθεί η Εκκλησία και ο χριστιανισμός στο σύνολο τους, όχι μόνο ως ιδέες αλλά και υλικά. Η κοινωνία, οι πολιτικοί θεσμοί, η ανθρώπινη σκέψη άλλαξε με την Γαλλική Επανάσταση, και πλεόν στις υποχρεώσεις του κράτους τέθηκαν για πρώτη φορά νέα αιτήματα, όπως η ισότητα σε όλους τους τομεις, η σωστη απονομή δικαιοσύνης κτλ.

Οι φιλόσοφοι του Διαφωτισμού

Όπως και οι ανθρωπιστές της Αναγέννησης, έτσι και οι φιλόσοφοι του Διαφωτισμού ενδιαφέρονταν για διάφορους τομείς: ο Αμερικανός Τόμας Τζέφερσον είχε λάβει δικαστική εκπαίδευση, αλλά εξασκούσε συχνά και αρχαιολογία και αρχιτεκτονική. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ήταν διπλωμάτης και φυσικός.

Οι κοινωνικές ρίζες των Διαφωτιστών διαφέρουν: πολλοί κατάγονταν από αστικές οικογένειες(Βολταίρος, Τόμας Τζέφερσον), άλλοι από οικογένειες που ανηκαν σε ανώτερες κοινωνικές τάξεις (Ιμμάνουελ Καντ, Ντενί Ντιντερό, Βενιαμίν Φραγκλίνος), ενώ υπήρχαν και μερικοί από την αριστοκρατία(Μοντεσκιέ).

Όλοι οι φιλόσοφοι εκείνης της εποχής είχαν σχηματίσει ένα επικοινωνιακό δίκτυο και επικοινωνούσαν μεταξύ τους με επιστολές. Μας είναι γνωστή η βίαιη αλληλογραφία μεταξύ του Βολταίρου και του Ρουσσώ. Επίσης τα μεγάλα πνεύματα του 18ου αιώνα συναντιούνταν και συζητούσαν στα σαλόνια, στα καφέ και στις ακαδημίες. Επειδή όμως κριτίκαραν, πολλές φορές άγρια, την κοινωνική διάρθρωση και το πολιτικό σύστημα που κυριαρχούσε και τηνμοναρχία, δεν ηταν λίγες οι φορές που εκδιώκονταν ή φυλακίζονταν. Τα βιβλία και τα συγγράματα τους αναγκάζονταν είτε να τα εκδίδουν ανώνυμα είτε σε χώρες όπου υπήρχε σχετική ελευθερία τύπου, όπως στην Αγγλία και τις Κάτω Χώρες. Ο Μοντεσκιέ για παραδειγμα έκδωσε το βιβλίο του Περσικά γράμματα (Lettres Persanes) στις Κατω Χώρες.

Πολλοί φιλόσοφοι του Διαφωτισμού ήταν θεϊστές. Αμφισβητούσαν δηλαδή τα βιβλικά θεμέλια του χριστιανισμού, υποβάλλοντας τη Βίβλο σε επιστημονική κριτκή και καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μυθολογία. Συμμετείχαν σε ένα ευρύτερο σύνολο κριτικών που κατήγγειλλε τις θεσμοθετημένες θρησκείες ως μέσα εκμετάλλευσης, που είχαν επινοήσει παλιάνθρωποι και απατεώνες για να εξαπατούν τις αδαείς μάζες. Απέρριπταν τις προσευχες και τις λειτουργίες ως άχρηστες. Ο Θεός, υποστήριζαν, δεν είναι δυνατό να πείθεται να παραβιάζει τους φυσικούς νόμους για χάρη μεμονομένων ατόμων. Καταδίκαζαν το δόγμα του προπατορικού αμαρτήματος ως ολέθριο για το ανθρώπινο γένος. Αντίθετα, πίστευαν ότι άνθρωποι έχουν την ελευθερία και τη λογική ικανότητα να εκλέγουν ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Η άποψη οτι μερικοί προορίζονται να σωθούν και άλλοι να καταλήξουν στην κόλαση, αρνείται στην ανθρωπότητα την αξιοπρέπεια με την οποία η λογική την έχει προικίσει.

Γνωστοί εκπρόσωποι του Διαφωτισμού


Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

Λίγα λόγια για τη φιλοσοφία!

Η λέξη φιλοσοφία ετυμολογικά είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό φιλείν (που σημαίνει αγάπη) και τη λέξη σοφία. Η φιλοσοφία ασχολείται με ερωτήματα ή απορίες που μπορούμε να αποκαλέσουμε οριακά, θεμελιώδη, ή έσχατα. Η αναζήτηση απαντήσεων σε ερωτήματα που πιθανά ξεπερνούν τις ανθρώπινες γνωστικές δυνατότητες, ακόμα κι αν αυτά παραμείνουν τελικά αναπάντητα, βοηθά στη διερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης σκέψης. Δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι φιλοσοφία είναι σκέψη πάνω στην ίδια τη σκέψη και τις δυνατότητες της[1].

Οι εκάστοτε φιλόσοφοι, σύμφωνα με το εννοιολογικό περιεχόμενο που προσάπτουν στη φιλοσοφία, δημιουργούν και το ανάλογο φιλοσοφικό ρεύμα.

Γενικώς θα μπορούσε να διατυπώσει κανείς ότι φιλοσοφική σκέψη είναι η διανοητική διερεύνηση βαθέων ερωτημάτων για την σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο και την θέση του σ' αυτόν. Η φιλοσοφία βέβαια δεν αρκείται στην ανάλυση της πραγματικότητας του εμπειρικού κόσμου, αλλά διατυπώνει προτάσεις για την αλλαγή του. Ένας φιλόσοφος δεν αρκείται στο να διατυπώσει πώς έχουν τα πράγματα, αλλά προχωρά και σε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν να είναι.

Κλάδοι της φιλοσοφίας

Η Φιλοσοφία διαιρείται σε κλάδους.

 • Ηθική ονομάζεται ο τομέας της Φιλοσοφίας που διερευνά το αν πρέπει ή όχι ο άνθρωπος να ενεργεί με κάποιους τρόπους ή να υιοθετήσει κάποιους γενικούς κανόνες που να καθορίζουν τις ενέργειες του.
 • Αισθητική ονομάζεται ο τομέας που ασχολείται εκτεταμένα με την αντίληψη του καλού, του ωραίου και των αντίστροφων τους.
 • Γνωσιολογία ονομάζεται ο κλάδος που διερευνά τα όρια, την προέλευση και την ποιότητα της ανθρώπινης γνώσης.
 • Μεταφυσική ονομάζεται ο τομέας που ασχολείται με το επέκεινα, με εκείνο που εμπειρία δεν μας αποκαλύπτει. (Δεν πρέπει να συγχέεται με εξωεπιστημονικούς κλάδους όπως η Παραφυσική).

Όλοι οι παραπάνω κλάδοι διαιρούνται σε αρκετές υποενότητες, καλύπτοντας έτσι μια τεράστια θεματική που απλώνεται σε όλο το εύρος του σύγχρονου επιστημονικού κόσμου, είτε πρόκειται για Θετικές, είτε για Θεωρητικές, είτε για Τεχνολογικές επιστήμες.

Φιλόσοφοι

Αρχαίοι Έλληνες

[Επεξεργασία] Αρχαίοι Ρωμαίοι

[Επεξεργασία] Φιλόσοφοι στον Μεσαίωνα

[Επεξεργασία] Φιλόσοφοι του Διαφωτισμού

[Επεξεργασία] Φιλόσοφοι του 19ου αιώνα

[Επεξεργασία] Φιλόσοφοι του 20ού αιώνα


Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

Τί ήταν οι Σοφιστές στην αρχαία Ελλάδα!!!

Με τον όρο σοφιστής εννοείται στην αρχαιότητα ο εκπρόσωπος της Σοφιστικής κίνησης, δηλαδή ο επ' αμοιβή διδάσκαλος της ρητορικής, της εριστικής και της πολιτικής τέχνης, καθώς επίσης της φιλοσοφίας, της λογικής και των επιστημών. Εισήγαγαν στη φιλοσοφία τον ανθρωποκεντρισμό και τη γνωσιολογία, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα του ανθρώπου να γνωρίσει τον υλικό κόσμο μέσω της σύγκρισης, της παρατήρησης και της επαγωγής, απαλλαγμένο από την επέμβαση υπερφυσικών παραγόντων.

Έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη μελέτη του κόσμου βάσει των αισθήσεων, δίνοντας έμφαση στη διαδικασία του «σκεπτικισμού», διαμορφώνοντας παράλληλα την άποψη ότι η γνώση, η αλήθεια και οι αξίες είναι έννοιες σχετικές. Σύμφωνα με την μαρτυρία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη επιδόθηκαν προοδευτικά στη διατύπωση σοφισμάτων, μέσω των οποίων υποστήριζαν παράδοξες απόψεις, παραβιάζοντας συγκαλυμμένα τους νόμους της λογικής[1]. Ιδιαίτερη ανταπόκριση βρήκε η Σοφιστική ανάμεσα στους οπαδούς της εριστικής τέχνης, μέλη της Μεγαρικής σχολής!!!


Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

Μυκήνες

Ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους, παγκόσμια γνωστός. Σύμβολο της ηρωικής Ελλάδας, oι Μυκήνες περιβάλλονται με το μαγικό πέπλο του μύθου των Ατρειδών, που τις περιπέτειές τους ιστορούν οι αρχαίοι τραγικοί.
Βρίσκεται στο ΒΑ μυχό της πεδιάδας της Αργολίδας και σε στρατηγικό σημείο που δεσπόζει σε πολλές σπουδαίες οδικές αρτηρίες.
Πολλοί ετυμολογούν τη λέξη «Μυκήνες» από το «μυχός» που προσδιορίζει τη θέση της. ¶λλοι παράγουν τη λέξη από την ηρωίδα «Μυκήνη», κόρη του Ίναχου. Και άλλοι τη συνάπτουν με τη λέξη «μύκης» υποπτηρίζοντας πως η πόλη ονομάστηκε έτσι από το μύκητα (την άκρη της θήκης του ξίφους) του ιδρυτή της Περσέα. Μερικοί μάλιστα γλωσσολόγοι τη συσχετίζουν με τα τοπωνύμια «Μυκαλησσός» και «Μυκάλη» που θεωρούνται προελληνικά.

Μυκηναϊκός πολιτισμός
Έτσι ονομάστηκε ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε με κέντρο τις Μυκήνες. Πρόκειται για τη λεγόμενη «μυκηναϊκή» η «υστεροελλαδική» περίοδο της αρχαίας ιστορίας. H περίοδος αυτή χωρίζεται στην πρώιμη υστεροελλαδική Ι (1600 - 1500 π.Χ.), στη μέση υστεροελλαδική ΙΙ (1500 - 1400 π.Χ.) και στη νεώτερη υστεροελλαδική ΙΙΙ (1400 - 1100 π.Χ.). Ο μυκηναϊκός πολιτισμός άφησε κατάλοιπα σε όλο σχεδόν τον ελληνικό χώρο και δημιούργησε αποικίες στη Ρόδο και στη Κύπρο.
Οι Μυκηναίοι, που ήταν Έλληνες, ήρθαν σε στενή επαφή με τους Κρητικούς και όπως ήταν επόμενο επηρεάστηκαν από το μινωικό πολιτισμό για τη δημιουργία τού δικού τους πολιτισμού. Ο πολιτισμός τους είναι κυρίως γνωστός από τις Μυκήνες, αν και ανάκτορά τους έχουν ανασκαφεί και στην Τίρυνθα και στην Πύλο.
Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελείται:

Το Ανακτορικό Συγκρότημα βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο και είναι χτισμένο σε διάφορα επίπεδα. Σ' αυτό οδηγεί ανηφορικός δρόμος, και η είσοδός του, το πρόπυλο, βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά.

 

  Η Πύλη των Λεόντων είναι η είσοδος της μυκηναϊκής ακρόπολης, η οποία φέρει το αρχαιότερο δείγμα μνημειακής γλυπτικής στην Ευρώπη, στο τρίγωνο πάνω από το υπέρθυρο. Είναι κατασκευασμένη πάνω σε ισχυρό τείχος του τέλους του 13ου π.Χ. αι., που λόγω του μεγέθους του και της κατασκευής του ονομάζεται κυκλώπειο και περιβάλλει την ακρόπολη. Μέσα στο χώρο της ακρόπολης υπάρχουν δεξιά από την Πύλη τη σιταποθήκη και σε έναν κυκλικό περίβολο έξι βασιλικούς τάφους που ανάσκαψε ο Σλίμαν το 1876, το λεγόμενο Ταφικό Κύκλο Α', από όπου ήρθαν στο φως πλούσια ευρήματα ανάμεσά τους οι περίφημες χρυσές προσωπίδες, τα πολυποίκιλα ξίφη, τα χρυσά κοσμήματα κ.ά. (Όλα τα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας). Αμέσως μετά διακρίνονται τα θεμέλια μυκηναϊκών σπιτιών (κτίριο του Κρατήρα των πολεμιστών, κτίριο Τσούν τα κ.ά.) και εκείνα του θρησκευτικού κέντρου.

  • Το μέγαρο, με στοά, πρόδομο και δόμο, βρίσκεται στα δυτικά μεγάλης αυλής που ήταν διακοσμημένη με πολύχρωμα θέματα. Σε μερικά σημεία της είναι φανερά τα ίχνη από τη φωτιά που προκάλεσε την καταστροφή της ακρόπολης. Στη βόρεια πλευρά του ανακτόρου διακρίνονται θεμέλια ναού Αρχαϊκών και Ελληνιστικών Χρόνων και οικοδομημάτων (εργαστήριο καλλιτεχνών και τεχνιτών, κτίριο Κιόνων κ.ά.). Στα αξιοθέατα της ακρόπολης περιλαμβάνεται και μια υπόγεια δεξαμενή που κατασκευάστηκέ το 13ο αι. π.Χ. και στην οποία οδηγεί στενό πέρασμα.
      Στο χώρο έξω από την ακρόπολη υπάρχει μια σειρά από θολωτούς τάφους που ο Παυσανίας ονόμασε «θησαυρούς», με σημαντικότερους τον τάφο των Λεόντων, του Αίγισθου και της Κλυταιμνήστρας. Πρόκειται για μικρά ταφικά κτίρια που διατηρούνται σε καλή κατάσταση, ενώ στα δυτικά τους ανασκάφηκαν οι δεκατέσσερις βασιλικοί λακκοειδείς τάφοι του Ταφικού Κύκλου Β'. Στα νότια του Ταφικού Κύκλου Β' βρέθηκαν λείψανα από ιδιωτικές κατοικίες 13ου αι. π.Χ. (Οικία των Ασπίδων, Οικία του Λαδέμπορου κ.ά.).

  • Σε απόσταση 50 μέτρων από την ακρόπολη δεσπόζει ο πολυτελέστερος μυκηναϊκός τάφος, ο λεγόμενος θησαυρός του Ατρέα ή τάφος του Αγαμέμνονα. Σύγχρονος της Πύλης των Λεόντων, ο θολωτός αυτός τάφος αποτελείται από δρόμο μήκους 36 μέτρων και από μια μεγάλη θόλο, η οποία πρέπει να έφερε πλούσια εσωτερική διακόσμηση. Διακοσμημένη ήταν και η πρόσοψη του τάφου, από την οποία διακρίνονται τμήματα.

  • Τα περισσότερα και πιο αξιόλογα ευρήματα των Μυκηνών εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, όπως η χρυσή μάσκα Ταφικού Κύκλου Α', που αποδόθηκε στον Αγαμέμνονα από τον Σλίμαν, η τοιχογραφία με παράσταση γυναικείας μορφής, χρυσό διαδήματα κ.ά. Λείψανα ενός πολιτισμού λαμπρού και υπερήφανου, που μας άφησε για ανάμνηση ανάκτορα θαυμαστό για την αρχιτεκτονική τους, ταφικά μνημεία και έναν πλούτο αντικειμένων.
  • Η περιοχή του Ηραίου, αποτέλεσε πανελλήνιο λατρευτικό κέντρο της θεάς Ήρας. Το ιερό, που χτίστηκε στη θέση της μυκηναϊκής Πρόσυμνας, βρισκόταν σε ακμή από τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι τα Ρωμαϊκά Χρόνια. 


  Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2010

  κουκουβάγια

  Η κουκουβάγια είναι πτηνό της μεγάλης οικογένειας των Γλαυκίδων και συναντάται στο μεγαλύτερο τμήμα της Γης σε περισσότερα από 200 είδη. Ένα άλλο όνομα για τις κουκουβάγιες είναι το "Ανθρωποπούλια". Είναι ένα μοναχικό, νυχτόβιο αρπακτικό πουλί που δεν μεταναστεύει ποτέ. Έχει οξύτατη ακοή και όραση, χάρη στα μεγάλα αυτιά της και τα μεγάλα στρόγγυλα μάτια της. Διαθέτει ράμφος σαν αυτό του γερακιού και τρέφεται με μικρά θηλαστικά και έντομα.

  Από την αρχαιότητα η κουκουβάγια ταυτιζόταν με τη σοφία. Οι αρχαίοι Έλληνες την αποκαλούσαν Γλαυξ και την θεωρούσαν το σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Ενδεικτική της λατρείας των αρχαίων Ελλήνων για το πτηνό αυτό είναι η αναφορά του Αλεξανδρινού λεξικογράφου Ησύχιου, σύμφωνα με την οποία, πριν ξεσπάσει η ναυμαχία της Σαλαμίνας, είχε πετάξει μια κουκουβάγια ως προάγγελος της νίκης των Ελλήνων.


  Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

  21η Ιουνίου η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου...........Gga

  21η Ιουνίου η μεγαλύτερη μέρα του χρόνουΤο καλοκαίρι ξεκινά επίσημα λοιπόν σήμερα επισήμως την 21η Ιουνίου με το θερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή την μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα στο βόρειο ημισφαίριο και την μικρότερη στο νότιο.Αυτό συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, για αυτό και ξεχωρίζονται σε θερινό και χειμερινό ηλιοστάσιο.

  Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν.

  Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο βορειότερο ή στο νοτιότερο σημείο του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, όπως εμφανίζεται σε εμάς πάνω στην επιφάνεια της Γης.

  Η λέξη προέρχεται από το «ήλιος» και το «στέκομαι»/«στάση» ... επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια (κίνηση στην απόκλιση), μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται.
  Δύο φορές το χρόνο η διάρκεια της ημέρας είναι ίση με τη διάρκεια της νύχτας, σε όλη τη Γη.

  Πρόκειται για ένα περιοδικό φαινόμενο που συμβαίνει για όλες τις περιοχές του πλανήτη μας. Τις ημερομηνίες που συμβαίνει τις ονομάζουμε ισημερίες και τις διακρίνουμε σε χειμερινή και εαρινή ισημερία.Το θερινό ηλιοστάσιο αποτελούσε πολύ σημαντικό γεγονός για το ανθρώπινο γένος μέχρι σχετικά πρόσφατα.


  Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

  Αποστολή fax

  Η δυνατότητα αποστολής και λήψης φαξ προσφέρεται μέσα από τα Windows, δεδομένου πως ο υπολογιστής σας διαθέτει ενσωματωμένο φαξ modem. Παρόλα αυτά, θα χρειαστεί πρώτα να ενεργοποιήσετε τo χαρακτηριστικό Υπηρεσίες φαξ (Fax Services) των Windows. Ανοίξτε το Πίνακας Ελέγχου (Control Panel) και κάντε κλικ στο Προσθαφαίρεση προγραμμάτων (Add or Remove Programs). Στο πλαίσιο αριστερά, κάντε κλικ στο κουμπί Προσθαφαίρεση στοιχείων των Windows (Add/ Remove Windows Components), ώστε να ανοίξει ο Οδηγός στοιχείων των Windows (Windows Component Wizard). Από τη λίστα που θα εμφανιστεί, βάλτε τικ στο κουτάκι Υπηρεσίες φαξ και κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο (Next), ώστε τα Windows να ρυθμίσουν τις παραμέτρους των στοιχείων που θέλετε να εγκαταστήσετε.


  Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

  Μυστικά Μηνύματα

  Εφόσον επιθυμείτε να αποστείλετε ένα email σε έναν μεγάλο αριθμό χρηστών, αλλά δεν επιθυμείτε να γνωρίζουν οι παραλήπτες σε ποιον άλλο αποστείλατε το mail, εισάγετε τις διευθύνσεις στο πεδίο Ιδιαίτ. Κοιν.: (Bcc) αντί στο Κοιν.: (Cc).

  Κατ' αυτόν τον τρόπο οποιοσδήποτε λαμβάνει τα mail σας θα μπορεί να δει μόνο τη διεύθυνση του αποστολέα. Εφόσον τώρα χρησιμοποιείτε το Outlook Express και η επιλογή Ιδιαίτ. Κοιν.: δεν εμφανίζεται από μόνη της, κάντε κλικ στο κουμπί Δημιουργία (Create Mail) και ακόλουθα κάντε κλικ στο μενού Προβολή> Όλες οι κεφαλίδες (View> All Headers), οπότε θα εμφανιστεί και η εν λόγω επιλογή.


  Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

  Γρήγορος player

  H χρήση του ποντικιού για τον έλεγχο του Windows Media Player μπορεί να αποδειχθεί κουραστική, σε περιπτώσεις πολύωρης χρήσης. Υπάρχουν όμως για τη διευκόλυνσή σας κάποιες συντομεύσεις πληκτρολογίου που διευκολύνουν στη χρήση των πιο κοινών λειτουργιών του προγράμματος.

  Για αναπαραγωγή μουσικής/ video, πατήστε Ctrl + P, ενώ αν θέλετε να κάνετε παύση, πατήστε πάλι τον ίδιο συνδυασμό. Εάν θέλετε να σταματήσετε την αναπαραγωγή, πατήστε Ctrl + S, ενώ πατώντας Ctrl + E, θα εξαχθεί ο δίσκος από το drive.


  Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

  Τι είναι ο Σκληρός Δίσκος?

  alt

  Δίσκοι υπάρχουν πολλοί. Ιπτάμενοι, μουσικής (βινύλια), δισκέτες υπολογιστών, οι δίσκοι σερβιτόρων.. Υπάρχουν βέβαια και οι σκληροί δίσκοι, οι οποίοι όλως παραδόξως δεν μοιάζουν με δίσκους.

  Σκληρός δίσκος: ονομάζεται η κύρια μονάδα αποθήκευσης δεδομένων στους υπολογιστές.
  Στα Ελληνικά: στον δίσκο αποθηκεύεις όλες τις ταινίες, τη μουσική, τα παιχνίδια και τις φωτογραφίες σου, ακόμα και τα ίδια τα Windows είναι αποθηκευμένα στον σκληρό δίσκο.

  Γιατί τον λένε "Δίσκο" αφού δεν μοιάζει?

  alt

  Στο εσωτερικό του σκληρού δίσκου υπάρχουν μαγνητικοί δίσκοι, ο ένας πάνω από τον άλλο και ανάμεσά τους υπάρχουν κεφαλές που διαβάζουν τα δεδομένα.


  Ποιος τον βάφτισε "ΣΚΛΗΡΟ" ??

  Είναι φανερό ότι ο σκληρός δίσκος είναι "Σκληρός". Με το ίδιο σκεπτικό θα έπρεπε να λέμε σκληρό τραπέζι, σκληρή οθόνη, σκληρό ποντίκι, γιατί όμως υπάρχει μόνο σκληρός δίσκος?


  Μήπως υπάρχει και "Μαλακός Δίσκος" ?

  Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Μαλακοί δίσκοι είναι οι παλιές δισκέτες. Ονομάζονται μαλακές γιατί είναι ευλύγιστες.
  Οι σκληροί δίσκοι, οι δισκέτες, τα cd-rom και οι μνήμες SSD αποτελούν την ομάδα των μονάδων μόνιμης αποθήκευσης ή αλλιώς την ομάδα των Δίσκων (δεν σβήνονται τα δεδομένα όταν πέσει το ρεύμα σε αντίθεση με τις μνήμες RAM).


  Πώς χωράει αυτό το "Πράγμα" μέσα σε ένα Φορητό Υπολογιστή?
  Αν οι φορητοί υπολογιστές είχαν τέτοιους δίσκους, δεν θα ήταν καθόλου φορητοί. Υπάρχουν μικρότεροι δίσκοι, από τους κανονικούς, που χωράνε μέσα στους φορητούς υπολογιστές.

  alt

  Στους σταθερούς υπολογιστές μπαίνουν δίσκοι 3.5 ιντσών, ενώ στους φορητούς αυτοί των 2.5 ιντσών. Οι πιο μικροί χρησιμοποιούνται πολύ σπάνια και οι μεγαλύτεροι έχουν εκλείψει.

  Όσο μικραίνει το φυσικό μέγεθος του δίσκου, αυξάνει η τιμή και μικραίνει η χωρητικότητα και η ταχύτητα.


  Subscribe to RSS headline updates from:
  Powered by FeedBurner

  Stop button Start button

  ShoutBox

  Τίτλος τραγουδιού σας:
  Οι ακροατές σας αριθμό:
  Κατάσταση του διακομιστή σας:
  Μπές στη παρέα μας! Ελληνικό Μουσικο Portal Προσθεσε (εύκολα και γρηγορα)τις δικές σου μουσικές επιλογές Ελληνικό Μουσικο Portal

  ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

  Ιανουάριος 2017
  ΚΔΤΤΠΠΣ
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031    

  Τελευταίες εγγραφές

  Τελευταίες εγγραφές

  Greek Cypriot - Hellenic Greek Glossary Ελληνοκυπριακό Λεξικό (0 comments)
  ακκάννω δαγκώνω αλόπως μήπως, πιθανώς αμινιάζω...

  Μολών λαβέ (0 comments)
  Η αρχαία ελληνική ρηματική φράση «Μολών λαβέ» είναι...

  Αιδοίο (0 comments)
  Το αιδοίο ανήκει στα εξωτερικά γεννητικά όργανα της...

  Βιβλίο Βικιπαίδεια (0 comments)
  Το Βιβλίο είναι υλικός ή μη φορέας γραπτού...

  Μεγαλύτερο χέρι στον κόσμο (0 comments)
  Οι βουλκανισμένο χέρια του, 24-year-old Jiangsu...

  Μεγαλύτερο χρυσό Carp κόσμο (0 comments)
  Μάλλον δεν θα έχει μια δεξαμενή που έχει αρκετό...

  Συνδέθηκαν με το δίκτυο της Κύπρου οι ηλεκτρογεννήτριες από την Ελλάδα (0 comments)
  Πιο νωρίς από όσο υπολογιζόταν επιτεύχθηκε η ένταξη...

  Πρόλαβαν τρεις αυτοκτονίες! (1 comments)
  Έστελναν ηλεκτρονικά μηνύματα απόγνωσης μέσω του...

  ... Δείτε ακόμα: